25. června 2015

Jak jednoduché je unést dítě ze hřiště

Informace přeposlaná panem ředitelem, který ji dostal z místního úřadu. Uvidíme, co se z tohoto záměru vyvine. Nyní jen jako upozornění, POZOR NA DĚTI  i o prázdninách.


Na základě žádosti a jednání s panem starostou a zástupcem starosty panem Lepšem, bychom Vás chtěli touto cestou informovat o záměru vytvoření projektu Jak jednoduché je unést dítě ze hřiště.“
Oddělení krizového řízení odboru kancelář starosty ÚMČ Praha 11 by rádo natočilo video, které by mohlo sloužit i jako preventivní materiál pro potřeby prevence MP, tak pro MŠ a ZŠ. Video by spočívalo v tom, že by se na dětském hřišti, po dohodě se zákonným zástupcem dítěte, pokusil vybraný figurant odlákat dítě ze hřiště pryč.
Podobný projekt se uskutečnil již např. v Americe nebo Velké Británii ve spolupráci s charitativní organizací na ochranu dětí – Kidscape. Osloveny byly maminky, kterým bylo vysvětleno, co se bude dít a zda by jim nevadilo, že by se daný experiment zkusil na jejich dítěti. Oslovené maminky s tím neměly problém, naopak všechny tvrdily, že se dítě 100% odlákat nenechá, protože je seznámeno s tím, že s cizími lidmi chodit nikam nemá. Matky dětí, které s experimentem souhlasily, byly se svými dětmi na dětském hřišti, kde nechaly své děti hrát si o samotě.
Výsledky byly v obou případech děsivé a šokující. Děti ve věku od 5 do 10 roků oslovil muž s žádostí o pomoc při hledání své ztracené dcery či přišel ukázat psa. Odlákat se nechaly téměř všechny děti. Figurant - pachatel v Americe použil k odlákání psa s tím, že za rohem má další štěňata. Na to se děti této návnady chytly a s potencionálním pachatelem odešly. Vše netrvalo více jak 90 vteřin. Ve Velké Británii to bylo ještě jednodušší, tam „pachateli“ postačil obyčejný míček.
Tento experiment nás inspiroval a rádi bychom něco podobného zkusili i na naší MČ a v podmínkách České republiky. Jistě si vzpomínáte na pokusy o únosy dětí v loňském roce na podzim. Tam naštěstí všechny děti reagovaly správně a tak k žádnému únosu nedošlo. I tato nepříjemná zkušenost nás inspirovala k tomu tento projekt zrealizovat, aby si děti uvědomily, že skutečných rizik je daleko více a „pachatelé“ zkouší různé triky.