29. listopadu 2014

28. listopadu 2014

Akce třídy

9. 12. se uskuteční ve škole během dopoledne Adventní koncert. Vstupné bude 40,- Kč a kdo bude chybět, pošlu mu peníze zpět.

Několik drobností

Pera
Milí rodiče, pomalu se blíží doba, kdy naše děti začnou psát perem. Kdo ještě pero nemá, měla bych několik doporučení:

1.Dříve jsme vždy začínali psát klasickým bombičkovým nebo plnicím perem. Já osobně s ním píši velmi ráda, pero lehce klouže po papíře a nemusí se na něj tlačit.

2. Ne všem dětem vyhovuje a proto mohu doporučit i pero značky tornádo, které má klasický kuličkový hrot, ale je naplněno inkoustem.Tato pera existují v různých verzích. Na jedno použití, opakovaně plnitelná bombičková, pro praváky, leváky atp.

3.Rozhodněte se sami, které pero zakoupíte. Děti si musí vyzkoušet, které jim bude vyhovovat. Pokud zvolíte určitý typ a zjistíme, že se s ním dítěti špatně píše, doporučím změnu psací pomůcky a budeme hledat vhodnější alternativu.

4. Rozhodně nechci, aby děti psaly propiskou a nebo číňanem a ani tzv. gumovacím perem. Nedávejte jim ani zmizík. Pak nepřemýšlejí co píšou a stále gumují. Naučíme se nepovedené škrtat.

5. Mohu doporučit, aby dětem pero přinesl Mikuláš. Po tomto svátku, ať si všichni přinesou připravená pera do školy a některým již dovolím s ním psát. Předpokládám, že do Vánoc s perem začnou všichni.

Přesazení
Dnes jsme se opět přesadili. Další přesazení bude po Vánočních prázdninách.

Objednávky knih
poslala jsem objednávky na knihy z Albatrosu a Fragmentu. Pokud vás něco zaujme, vyplňte objednávku a pošlete s penězi v obálce a já předám paní učitelce, která to má na starosti.Objednávky je třeba vyplnit do příští středy 3. 12.

Činnost ve škole 28. 11.

Český jazyk
Písanka s. 5  - psací písmeno s, celá stránka - kromě tiskacího S  dodělat všechny úkoly na stránce 5

Čtení - Písanka s. 6 - splnit úkol 1 a 2 krát přečíst. Kdo má chuť, čte si i úkol 2

Slabikář, dnes jsme jen opakovali čtení s. 10

Matematika
Matematika s. 45 celá - učili jsme se dnes krokovat pozadu o osobně i figurkou - couváme "jako číšník".
Matematika zelená - počítání včerejší strany 3 dopadlo velmi dobře, sešity posílám k nahlédnutí a kdo něco na s. 3 nemá spočítaného, dokončí za úkol.

Prvouka - komunikační hry k tématu "Každý jsme jiný".

27. listopadu 2014

Víte, kdo již brzo přijde?

My se chystáme, čekáme, těšíme se a BUDEME PŘIPRAVENI. (Polštářky v kalhotách pro jistotu také).











také.)

Činnost ve škole 27. 11.

Matematika
 s. 44 celá - samostatná práce, po opravení známka v notýsku
Matematika zelená - s. 3 - jsou tam 3 sloupečky, každý počítal co stihl kromě opakování na s. 44. Někteří borci stihli všechny 3 sloupečky, někdo jeden necelý a někteří nepčítali vůbec do zeleného sešitu. Kolik je tam chyb teprve zjistím a pošlu domů k nahlédnutí.

Český jazyk
Slabikář, jsme na stejné straně jako včera, četli jsme slova u zeleného puntíku, za úkol přečíst 1 - 2 krát.

Skládání - ze shluku 3 slabik tvoříme slovo dvojslabičné a jedna slabika zbývá. Kdo složil 4 slova, dostal jedničku s hvězdičkou, kdo 3 dostal jedničku, kdo 2 nebo 1, dostal dvojku, kdo žádné dostal by 3 (nikdo takový nebyl).

Příklady:
so, pe, lí
me, my,  má
sí, po, la
la, mo, pi

Písanka s. 4 psací malé p celá stránka kromě prvního řádku, kde je tiskací

26. listopadu 2014

Poslední barevná svačinka - tedy oranžová

Děkuji, bylo oranžovo, až mi oči přecházely.







Pozor, ať tě někdo nesní!






A ještě jeden človíček v nebezpečí snědení.


Akce třídy

V pondělí bude "Dřevíčková dílna", o které jsme mluvili na třídních schůzkách, zaplatím 100,- Kč na žáka, ale učení normálně s sebou, něco se stihneme naučit určitě. Pokud bude někdo chybět, pošlu stokorunu po dítěti domů.

Objednala jsem lístky na muzikál Sněhová královna. Akce se uskuteční ke dni dětí 2. 6. 2015 dopoledne. V dubnu budeme platit zálohu, potřebné informace pošlu, až budou aktuální.

Prosba o slabiky do skládací abecedy

Předpokládám, že v písmencích, která děti dostaly na začátku roku jsou i celé slabiky. Protože už umíme slabiky dobře číst i skládat, můžeme začít využívat i tyto slabiky "vcelku".
Prosím, přidejte dětem k písmenkům slabiky od M - to znamená ma, me, mi, mo, mu, my a s dlouhými samohláskami také. Obdobně i slabiky k písmenům P, L, S.
Pokud si tento vzkazík nepřečtete dnes, zítra vám děti určitě připomenou a když se vše podaří, v pondělí je budou mít všechny děti.. :)

Děkuji za "ztlumení dětí", dnes bylo lépe.

Činnost ve škole 26. 11.

Matematika
dokončení s. 43
Zelený sešit matematika s. 2 - 3. sloupeček na známky do krtečka

Český jazyk
Slabikář s. 10
dvakrát přečíst věty u pruhovaného chlapečka

Písanka s. 3
nácvik psacího m - nepsat tiskací m, 6 řádků, na zítra zbydou 2 řádky do školy prázdné

25. listopadu 2014

Vzpomenete si na svůj první slabikář?

Moc děkuji za zapůjčení Vašich vzpomínkových pokladů.
Toto je slabikář, ze kterého jsem se učila číst já



Podle tohoto slabikáře jsem začala učit číst moje první prvňáčky


Co zítra a v příštích dnech?

Poslední barevná svačinka na zítra je ORANŽOVÁ. Velmi děkuji za vaši barevnou spolupráci. Každá listopadová středeční svačina byla potěšením pro všechny.

Prosím, dohlédněte na ostře ořezané tužky v penálech, v písance píšeme již malé tvary písmen a tupou tužkou se píše obtížně dobře a hezky .
 Při psaní čísel se dětem stává, že je nepíšou správně metodicky - správným postupem. Např. zařínají číslo od konce atp. Když to vidíte u svých dětí, upozorněte je. Já to dělám ve škole také, ale velmi často někteří jedinci sklouzávají k nesprávnému postupu a nebo ke stranovému otáčení čísel. Musíme naše štěstíčka  honit "na všech frontách", aby se špatné způsoby nefixovaly.

Prosím, připomínejte dome dětem také, že ve škole nemohou při vyučování mluvit. Modré puntíčky zabírají jen na někoho. Moc by mě mrzelo, kdybych musela striktnější.  Děkuji.

Činnost ve škole 25. 11.

Český jazyk
Dnes čtecí karta 2a - 2 krát přečíst slabiky, jedenkrát slova v rámečcích a kdo má chuť i věty

Písanka dokončení strany 2 včetně čtení slov a určování slabik, na které začínají obrázky na s. 2

Matematika s. 43 jen bludiště  - kdo co sní
dopočítat okopírované úkoly 69 a 71

24. listopadu 2014

Činnost ve škole 24. 11.

Slabikář s. 9
Četli jsme kdo, co umí.
Do rámečku se nakresli a nebo si nalep foto
umím: psali jsme pouze psací písmena, která umíme napsat a, á, e, é, i, í, u, ů, ú, o, ó, a po psaní l
vysvětlili jsme si, co je to čárka mezi slovy, jak vypadá natištěná a jak se píše psací a psali jsme ji mezi jednotlivými písmeny

Číst slabiky u zeleného puntíku - nezakroužkovávat, to budeme dělat zítra

Písanka s. 2
nácvik malého psacího l - nepsali jsme první a poslední řádek. Tvar je dobré nejprve vyzkoušet na přeskládaný papír a upozornit na rozdíl mezi psacím l a e.

Místo hodiny Prvouky jsme absolvovali koncert s violoncellem a houslemi předvedený  rodinou Voráčkových, bylo to moc hezké, velmi děkujeme.
Možná už by nyní někteří věděli kolik je smyčcových nástrojů, uměli je vyjmenovat a popsat jednotlivé části. Největší úspěch sklidila píseň z pohádky Ledové království, kterou spousta dětí dokázala zpívat spolu s nástroji. Na naše přání nám ji muzikanti zahráli závěrem ještě jednou.

21. listopadu 2014

Ovocný raut

Dnešní den začal skvěle. :))
Pochutnali jsme si na výborném ovoci, které nám rodiče připravili ze studijních důvodů k hodině provuky. Kromě druhů ovoce, se kterým máme všichni zkušenosti se vyskytly i mochyně (ty vzbudily největší pozornost), granátové jablko a kaki kurma.
Milí rodiče, velmi děkuji.


Činnost ve škole 21. 11.

Matematika
dnes jsme počítali na procvičovací listy č. 70 a 63

Český jazyk
Slabikář - dokončení s. 8 - čtení dvou vět "pod knihovnou"
- udělat si obloučky pod jednotlivými slabikami - stejně jako je to u slova umíme

Čtecí karta 1a - obloučky na čtení si děti udělaly na folie, které jsem dnes rozdala. (Folie se dají gumovat a v případě velkého ušpinění se dají umýt jarovou vodou). Píšeme obyčejnou tužkou. Zkusit  folii dvakrát přečíst.

Prvouka s. 24 - projít si s dítětem tuto stranu, popovídat si - úkoly jsou dole na liště

20. listopadu 2014

Vzkaz ze školní družiny

Kdo pojede do skanzenu, nechť přinese peníze do 5. 12.

Přednáška o zdravé výživě,
která se měla konat  v říjnu se díky nemoci přednášejícího uskuteční až ve středu 3. 12. od 14 - 15 hodin.
Přihlásit se ještě stále můžete, je potřeba poslat 20,- Kč do 29. 11.

Prosba k zítřku a malinké zamyšlení

Prosím, zítra na prvouku. Kdo může, mohl by přinést různé druhy ovoce nakrájené na kousky - zkusíme zase malinkou ochutnávku, jako jsme měli se zeleninou. Velmi děkuji.

Milí rodiče,
chci Vám moc poděkovat za naše (vaše) děti, že se s nimi pečlivě připravujete na vyučování a pomáháte jim ze všech sil na jejich cestě za poznáním.

Vím, jaké to stojí úsilí a co to dá práce a nervů. Také vím, že mnohdy máte pocit, že snaha není vidět a nebo že to vypadá, že pracujete málo.
Prosím, dejte tomu čas a nedejte se zahltit pocity zklamání či zneuznání. Nesrovnávejte výkony vašeho dítěte s druhými dětmi. Každému jde něco trochu lépe a něco hůře. Někdo má nástup do školy raketový a vzletný a někdo jde pomalu a všechno musí odpracovat.(Mluvím ze zkušenosti poměrně dlouhé učitelské praxe a také občas frustrovaného rodiče, který si myslel, že snaha musí být ihned někde vidět)

Mým současným úkolem je, ukazovat dětem cestu, povzbuzovat je, podněcovat a probouzet v nich zájem.
Chci je také učit soužití s ostatními, vzájemnému respektu a dodržování pravidel.
Naše třída je místo, kde nám je a bude hezky.

Na nějaké hodnocení výsledků a dělání závěrů je spousta času. Jde nám to ve škole opravdu velmi dobře a jsem přesvědčena, že všechny děti jedou na plný plyn.

Pokud bych měla pocit, že někdo potřebuje s něčím pomoci a nebo dělat něco jinak, ihned se ozvu. Pokud byste se mnou potřebovali mluvit, ozvěte se mailem, případně si sjednáme schůzku.

Děkuji za přečtení.


Činnost ve škole 20. 11.

Matematika s. 42, úkoly 1 a 2

Český jazyk

Společenská hra Slabikovaná. Lze hrát i doma.

Hra - Kolik slabik přečteš na jeden nádech?

Slabikář s. 6
Nakresli svůj portrét a napiš, jak ti říkají.


19. listopadu 2014

Činnost ve škole 19. 11.

Matematika s. 41 - příklady 1 a 2
Zelený sešit s. 4 - porovnávání čísel

Český jazyk
Živá abeceda s. 87 celá procvičení cviků k písmenům,
poslední pomazlení s Živou abecedou, zítra dostaneme SLABIKÁŘ.

K pomazlení zkuste čtení slabik např. ze stran 78, 76, 74, 68, 64 - podle chuti, děti dnes s radostí četly a byly udivené, jak jim to připadá jednoduché.
Zkuste se vrátit i ke čtení jednotlivých písmen třeba na s. 44 a 46. Budete překvapeni jaká úžasná změna nastala.
Zítra ŽA  do školy poneseme naposledy na kontrolu psacího domácího úkolu.
Dnes čteme pro radost, nedala jsem dětem striktně, co musejí přečíst.

18. listopadu 2014

Organizační připomínky

 ZÍTRA SVAČÍME ŽLUTĚ!

1. Zítra je možno koupit si ve škole moc hezké magnetky po 30,- Kč nebo přívěsky za 35,- Kč v rámci charitativní akce pro organizaci Život dětem.
Pokud byste rádi přispěli, dejte dětem peníze, aby mohly zakoupit.

Takto vypadají magnetky, které jsem dnes zakoupila.
A takto moje domácí lednička... :) (celkem 37 kusů)

2. Chybně jsem zapsala datum vánoční besídky ve ŠD - bude to11. 12. od 15:30 do 17 hodin. Tato besídka bude s vánočním pásmem a výtvarnou dílničkou a zveme všechny rodiče.

Vánoční besídka s tombolou a případnými dárečky pro kamarády a troškou cukroví bude až poslední den školy 19. 12. dopoledne ve třídě místo vyučování, ale bez rodičů. Všechno ještě upřesním, ale snad je to už srozumitelné.

3. Pokud je dítě nemocné a probíhají hodiny anglického jazyka, je možné si psát o informace a úkoly na maily paní učitelkám.
Jsou to tyto: bergerovam@donovalskazs.cz (mladší paní učitelka)
gregorovaj@donovalskazs.cz (starší paní učitelka)

4. Prosím, aby holčičky, které mají dlouhé vlásky, nosily na tělesnou výchovu vlasy sepnuté gumičkou.

5. Předběžně mi sdělila paní vychovatelka Černá, že plánovaný odpolední výlet se ŠD do skanzenu v Přerově nad Labem se uskuteční 9. 12.(Mluvili jsme o tom na třídních schůzkách). Bližší bude upřesněno, píšu datum raději ihned, abyste mohli odpoledne 9. 12. případně vyhradit dětem pro tuto akci.