13. prosince 2014

Nepovinný domácí úkol "z pečení" pro maminky

Dovoluji si sem vložit na Vaši prosbu recept na vánočku z naší besídky, i když je to tak trochu mimo Eskymáččí  kategorie.

Z uvedeného množství těsta jsou buďto 2 obří vánočky (jako na besídce) a nebo 3 menší, které obvykle peču z této jedné dávky.

Těsto jsem zadělala v pekárně a jednu hodinu  tam i kynulo. Pak se musí nechat kynout dále v nějaké míse, klidně i 6 - 8 hodin.

Ingredience:
375 ml mléka
200 g cukru a 2 balíčky vanilkového cukru
třetina kávové lžičky soli
2 vejce a 1 žloutek
150 g rozpuštěné Hery
cca 980 g polohrubé (tu používám radši) nebo hladké mouky
strouhaná citronová kůra z 1 citronu
1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
1 kostka droždí
70g rozinek
70 g vlašských ořechů posekaných na menší kousky
Poznámka:
Rozinky a ořechy dávám do těsta až na poslední 2 minuty míchání, jinak jsou hnětacími háky roztrhané na malinké kousky a ještě zbarví těsto do tmava.

Pečení a tvarování:
Uvedené množství těsta vydá obvykle na 3 vánočky o hmotnosti přibližně 700 gramů.Třetinu těsta rozvážím na 9 stejných dílů a vyválím válečky (správně udělané těsto prakticky není třeba podsypávat moukou) Základ se plete ze 4 válečků, prostředek ze 3 a vršek ze 2 (ty dělám trochu delší, aby se konce válečků zastrčily pod vánočku na koncích). Rukama klidně dotvaruji a trochu uplácám, aby vše drželo pohromadě. Na netu se dá vygooglit spousta videonávodů na pletení vánoček. Peču zásadně na nepomaštěném pečícím papíru.
Hotová vánočka musí ještě 45 minut kynout. Pak do ní vpíchnu na kraje a do prostředka  tři kusy špejlí, aby se při pečení tak snadno nepotrhala. Potřu rozšlehaným bílkem (celé vejce ne, pak vánočka příliš tmavne) a dozdobím oloupanými mandlemi.
Peče se v horkovzdušné troubě 10 minut na teplotu 200 stupňů a pak zakryju celé vánočky alobalem a dopékám při 170 stupních asi 45 minut, někdy trochu déle, záleží na velikosti.
Na zkoušku píchám špejlí, nesmí se na ni po vytahnutí přichytit těsto.

Přeji úspěšné pečení a když budete chtít, napište mi mail, jak se dílo podařilo.
Přeji i co nejpohodovější poslední adventní týden.